Uzman Psikolog Tara Ãapar iklim deÄiÅikliÄi ve sıcaklıkların artmasının ekosistemin yanı sıra insan saÄlıÄı için de biyolojik, psikolojik ve sosyal boyutlarıyla büyük bir tehdit oluÅturduÄunu ifade etti.
Psikolog Ãapar iklim deÄiÅikliÄinin insan saÄlıÄına olumsuz etkilerini âSıcaklıÄa baÄlı ölümlerde artıÅ; kalp, dolaÅım, solunum, damar yolları hastalıkları; yangınlarda artıÅ; sera gazlarının artmasıyla prematüre bebek ölümlerinin artıÅı; suyun az olmasına baÄlı hijyen problemleri ile psikolojik sorunlarda artıÅâ olarak sıraladı.
Ä°klim deÄiÅikliÄinin insanlar üzerinde depresyon, öfke, endiÅe, kurallara uymama ve intihar gibi psikolojik rahatsızlıklara yol açabildiÄine dikkat çeken Psikolog Ãapar âBu deÄiÅikliÄin her bireyi farklı etkileyebileceÄi ve farklı derecelerde stres katabileceÄi göz önünde bulundurulmalıdır. Birey doÄrudan ya da dolaylı yoldan iklim deÄiÅikliÄine ve sonuçlarına maruz kaldıkça stres ve endiÅe ile sonuçlanabilecek ruhsal sorunlara dönüÅebileceÄi bilinmektedir. SıcaklıÄın birey üzerinde uykuya dalmada zorlanma, erken uyanma, uyuyamama, iÅtahta azalma, günlük egzersizlerden kaçınma gibi baÄıÅıklık sisteminin fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilecek güce sahiptirâ dedi.
âUYUYAMIYORSANIZ KAHVE, SÄ°GARA VE Ä°ÃKÄ°YÄ° AZALTINâ
Kalitesiz uykunun, bireyin motivasyonunu, duygulanımını, modunu olumsuz etkilediÄinin altını çizen Psikolog Ãapar bireylerin iÅ performansını, karar verme ve betimsel sürecini, arkadaÅ, aile ve çevreyle olan iliÅkisini de etkileyip yaÅam kalitesini düÅürdüÄünü söyledi. Klinik çalıÅmaların bir ya da iki gecelik uykusuzlukta bile kiÅilerde duyguların ifadesinde azalma, empati yapmada bozulma, çökkünlük, bunaltı, paranoid belirtiler ve bedensel yakınmaların ortaya çıktıÄını gösterdiÄini sözlerine ekledi.
Uyku bozulduÄunda kafein, alkol, nikotin gibi kimyasalları azaltmak hatta uzak durmak gerektiÄini vurgulayan Psikolog Ãapar âAkÅamları aÄır yemeklerden uzak durmak, hafif yemekler ile beslenmek, uyku öncesinde egzersizler yapmak uyku kalitenizi arttırır. âBen yataÄa giriyorum ama uyuyamıyorum’ diyenlerin çoÄunluÄunun farkındayız. Peki bizler neler yapabiliriz? Her gün aynı saatte yataÄa girebilir, sessiz, karanlık, serin bir ortam saÄlayabilir ve uyumadan 30 dakika öncesinde tüm ekranları kapatabilirizâ dedi.
âSTRESÄ° AZALTMAK Ä°ÃÄ°N GEVÅEME METODLARINI KULLANINâ
Ä°klim deÄiÅikliÄine baÄlı geliÅen anksiyete ve panik bozukluÄu, depresyon, stres ile baÅ edememe, somatoform bozukluk, dikkati toplamada zorluk, uyku güçlüÄü, cinsel iÅlev bozukluÄu, sinirlilik, madde baÄımlılıÄı gibi sorunların ruhsal rahatsızlıkları etkileyebileceÄini vurgulayan Psikolog Ãapar sıcaklıÄın artması ile saldırganlık davranıÅının arttıÄını aktardı. Ãfke sorunlarının çözümü için ise psikolojik destek tavsiye etti.
Psikolog Ãapar stresin arttıÄı an gevÅeme metodlarının uygulanabileceÄine iÅaret ederek âStres azaltıcı yöntemler; nefes egzersizi, aÅamalı kas gevÅeme, imajinasyon, anda kalma, farkındalık gibi teknikler terapistiniz tarafından sizlere gösterilerek psikoeÄitim verilir. Bunların hiç yan etkisi yoktur ve kiÅiyi rahatlatır. Sıcak havalarda özellikle yaz aylarında sıvı tüketimine önem vermemiz gerekmektedir. Yeteri kadar sıvı tüketimi olmadıÄında kiÅide halsizlik, yorgunluk, iÅtahta azalma, çabuk öfkelenme gibi davranıÅların artacaÄını ön görmekteyiz. Vücudu rahat hissettirecek kıyafetler ile stresin azalmasına yardımcı olabilirizâ diye konuÅtu.
Ayrıca problem çözme yöntemlerini öÄrenmek, iletiÅim becerilerini geliÅtirmek, düÅüncelerin farkına varmak ve mizahı hayatımıza dahil ederek bu sorunlarla baÅa çıkılabileceÄini sözlerine ekledi.
Â